Végszó

Igen, eljött az idő, amikor azt kell mondanunk: a Wendigo véget ért.

2004-ben indultunk, amikor három korábbi zenekarból érkező tagokból alakítottuk meg a csapatot. Az volt a tervünk, hogy megtartsuk az előző formációkból azt, amik mi vagyunk, és ezeket az ötleteket, inspirációkat vegyítsük a többi négy tag világával, valamint azokkal a legfrissebb zenei hatásokkal, amik akkoriban értek minket.

Sokan mondták már akkor is: nehéz fába vágtuk a fejszénket. Szentgotthárd, Paks, Budapest háromszögben éltük a zenekari életet, amelybe kicsit később, Crow (Varjú Attila dobos) érkezésével Révkomárom is bekapcsolódott. A fizikai távolság, a sok száz kilométer már önmagában megnehezítette a dolgunkat, de úgy éreztük, a zenével és a bennünk lakó lelkesedéssel felül tudunk kerekedni ezen az alapálláson.

Az alakulás évében, életjelként kiadott első EP (Reconnecting... - 2004.) után két évvel megjelentettük első lemezünket is (Let It Out - 2006.), melyre azóta is büszkék vagyunk. Ez a teljesen saját erőből finanszírozott album a közönség szeretetét is elnyerte, de a szakma is pozitívan fogadta. A magazinok és webzine-ek kiemelkedő kritikái mellett a 2007-es Fonogram Díjátadón csak a sokfelé már ismert, helyenként "botrányosnak" emlegetett módon lettünk másodikak, elenyésző szavazattal, a lemez kis híján azt az eredményt hozta, hogy európai szinten promotálhassuk a magyar metalt. Emellett a rock- és metalzenei magazinok, webzine-ek összesített, szakmai szavazatai alapján a Let It Out lett 2006. legjobb debütálása, és az Év Albuma kategóriában is dobogós helyezést ért el a Hungarian Metal Awards keretében.

Ez persze szépen hangzik... de ott a tény, hogy egyre kevesebb "igazi" hanghordozó fogy, a kiadók támogatása az underground bandák felé gyakorlatilag nulla, és a hazai koncertlehetőségek is egyre mostohábbak. Ezek a feltételek, összeadva a tagok közötti távolsággal egyre ködösebbé tették a jövőnket. Ehhez még hozzá tartozott pár "okos, külső megmondóember", akik nagy lehetőségeket kínálva többet vettek el a zenekartól, mint amennyit hozzátettek.

Az új albumot már 2007 elejétől írtuk, de a fenti körülmények mellett is megpróbáltunk megmaradni annál a vezérelvnél, hogy csakis igényes, a végsőkig kidolgozott produktumot szabad kiadni. Tudtuk, hogy erre sem lesz semmi más esélyünk, csak a saját finanszírozás, a kiadással, felvétellel járó összes költség és energia a mi vállunkat nyomta - de csináltuk.

Még akkor is, ha Crow akkori magánjellegű problémák miatt ki is kényszerült szállni a csapatból - helyére érkezett Béci, akivel úgy tűnt, egy hosszú szünet után minden rendbe jöhet. Sajnos azonban már ő sem tudta megállítani azt a folyamatot, amit talán ezek a fogalmak írnak le a legjobban: motivációvesztés, fásultság, enerváltság, csalódottság, ellehetetlenülés - legalábbis a zenekar több tagjánál valami ilyesmi volt a helyzet.

Azt viszont éreztük, hogy az új albumot mindenképpen be kell fejezni, felvenni és "átadni" a nyilvánosságnak. A dalok mindannyiunk szerint méltón folytatják az első lemezen megkezdett irányt, de talán még mélyebbre, szélesebb spektrumúra sikerültek, legalábbis szerintünk. Azt viszont tökéletesen tudtuk, hogy az átalakult zeneipar és a Wendigo utóbbi időben mutatott inaktivitása egyaránt lehetetlenné tesz egy normális, kiadós terjesztést. Éppen ezért közös döntés született arról, hogy amolyan búcsúajándékként a teljes lemezt hozzáférhetővé tesszük, méghozzá teljesen ingyenesen letölthető formátumban. Erről többet az "album letöltése" menüpont alatt olvashattok, ahol el is indíthatjátok a teljesen legális letöltést.

A jövőről is kéne beszélni - ez a Wendigo, mint zenekar esetében sajnos nem megy. Amióta először beszéltünk erről az egészről, sosem használtuk a "feloszlás", vagy a "vége" szót. Egyszerűen csak tudomásul vettük, hogy ötünk közül páran most nem tudják tartani az iramot, elvesztettek valamit, ami ahhoz kell, hogy a Wendigo működni tudjon. Hogy visszanyerik-e valaha? Nem ígérünk semmit, inkább csak megköszönjük mindenkinek, hogy így vagy úgy, de velünk tartott az úton.

Természetesen többen továbbra is folytatjuk, néhányan együtt, mások külön. BZ, Jozzy, valamint a Wendigo korábbi dobosa, Crow egy új bandát alapított PHOENIX FILES néven, Jozzy és Crow ezen kívül egy STRING THEORY nevű projectben instrumentális, kísérletező zenét is alkot. BZ egyéb zenekarait és aktuális projectjeit a BZMUSIC.HU oldalon is figyelemmel kísérheted. Kozi és Rob az egykori Da Capo énekes Nagy Hex Norbival és az Anima Sound Systemből ismert Soós Csonti Tamással dolgoznak közös produkción.

Köszönünk mindent, hallgassátok szeretettel az új (és a régi) lemezt, és legyetek rosszak!

BZ, Kozi, Jozzy, Rob és Béci