Hammerworld interjú

Álarc nélkül

A volt Da Capo és Stonehenge tagokból álló Wendigo zenekar első albuma a napokban jelenik meg Let It Out címmel. Ez a lemez nemcsak a prog metal fanoknak lesz ínyére, hanem azoknak is, akik a modern, ütős, de tartalmas metal zenét szeretik. Az énekes BZ, és az egyik gitáros, Kozó Tamás mondták el Uzseka Norbertnek a legfontosabb tudnivalókat.

"A Wendigo története akkor indult, amikor az előző zenekaromnak vége lett 2003 közepe felé - kezdte felvázolni a csapat indulását az ex-Stonehenge frontember BZ, aki a Wendigo mellett ma az After Crying-ban is énekel. - Keresgéltem a lehetőségeket egy új csapathoz, és ekkor hívtak Koziék, hogy úgy tűnik, szétesik a Da Capo, nem tudok-e egy zenekart. Drága barátaim, a legjobb helyre jöttetek! Ha-ha!"
"BZ egyébként már a Da Capo lemezek elkészítésében is segített, jól ismertük egymás stílusát, egyértelmű volt, hogy együtt szeretnénk dolgozni - magyarázta Kozi. - A basszer Csörnyi Robi ugye adott volt a Da Capo-ból, és egy ideig a volt Da Capo dobossal is dolgoztunk, végül felbukkant Crow, azaz Varjú Attila, akit BZ ismert, de nem zenei vonalról. Kiderült, hogy pont ilyen zenét szeretne játszani..."
"Ami meg a gitáros Jozzy-t illeti, őt az Everwood-os Balu ajánlotta. Úgy voltam vele, hogy már sok gitárost láttam, biztos nem ér meglepetés, de amikor Joe másfeles sebességgel játszott Petrucci és Bettencourt szólókat, elsírtam magam, és azt mondtam, hogy minden rendben, meg vagy véve!"

- Elsőként egy EP-t adtatok ki, azzal végül mire jutottatok?

"Az csak amolyan életjel volt 2004 tavaszán. Meg akartuk mutatni, hogy milyen dolgokban gondolkozunk. Van rajta durvább dal, van modernebb, lebegősebb... Sikerült 3 teljesen különböző dalt rátennünk, jól meg is kevertünk mindenkit, ha-ha! Fel is raktuk a netre egy az egyben, hogy terjedjen az ige."

- Gondolom, próbálkoztatok külföld felé...

"Itthon szerzői kiadásban jelenik most meg a lemez, de van terjesztőnk hozzá, a külföld pedig biztató - ecsetelte a helyzetet BZ. - Már megvan a menedzsment vagy kiadó - majd kiderül, melyik lesz valójában. Egy belga társulatról van szó, akik a Haelo lemezével is dolgoznak. Még tavaly nyáron, próbaképpen becsekkoltam hozzájuk, hogy vagyunk, dolgozunk, beszélgessünk. Ezek után még aznap este felhívott a vezető hölgyemény, és kérdezte, hogy mit csinálok másnap délután. Lazán iderepült és másnap már a részletekről beszélgettünk. Jó kapcsolataik vannak, házalnak a lemezzünkkel, és ha találnak megfelelő kiadót, akkor menedzsmentként, ha meg nem, akkor kiadóként gondozzák az anyagot."

- A lemezt a HSB-ben vettétek fel...

"Ott is - igazított ki BZ. - A HSB-t már ledózerolták, és a szívem szakad bele, mert a legszebb stúdiós élményeim fűződnek hozzá. Viszont a dózer elől Hidasi Barnát kimenekítettük, úgyhogy a különböző stúdiókban és otthon is felvett dolgainkat Barna rakta össze, nemcsak hangmérnökként, hanem a dalokért, a hangszerelésért és egyebekért is felelős producerként is."

- A szövegek alapján egyes nóták közt érzek némi összefüggést.

"Nem egy klasszikus konceptalbum ez, viszont a szövegek az életem egy bizonyos időszakában születtek, és ez nyilván rájuk nyomta a bélyegét. Akkortájt nagy változások voltak velem, bennem és körülöttem, komoly mélyek és magasak... Ezek át is jönnek a sorokban. Általában minden dal alapja egy erősen körülhatárolható emberi érzés. Például a Broken olyasmiről szól, amit biztos mindenki érzett már, amikor nagyon össze volt törve: nagyon fel kéne kelni a földről. Cinikusan azt is mondhatjuk, hogy az emberi hülyeséggel foglalkoznak a dalok. Bennem még mindig megvan a gyermeki, naiv szabadságharcos, épp ezért nem tudom elfogadni sem a szervezett vallásokat, sem azt, ha valaki azt mondja, hogy itt most háború lesz, csak azért, hogy nekem több olajam legyen..."

- Miért pont az indiánok kiirtásáról írsz a Sangre de Dios nótában?

"Ez a dal egy adott példán keresztül a vallással, valamint az emberek irányításával foglalkozik. Egy szerencsétlen spanyol katona szemszögéből látjuk az eseményeket, akinek azt mondták, hogy azokat az embereket le kell öldösni egy olyan isten nevében, aki elvben a szeretetet hirdeti... Nagyon sokszor mondja valaki felülről a kis hangyának, hogy csináld ezt vagy azt, valami iszonyatosan nagy baromságot, a hangya pedig nem tehet mást. Amúgy ez a dal egy latin téma köré épült, így megkívánta, hogy a szöveg is kapcsolódjon ehhez. Ezért is van benne egy spanyol nyelvű ima."

- Ha már indiánok: a későn érkezettek kedvéért elmesélhetnéd, mit is jelent a Wendigo név.

"Wendigo az észak-amerikai indiánok mítoszaiban szereplő lény neve. Bizonyos filmekben szörny, de Hollywoodban mindenből lehet szörnyet csinálni. Egy olyan láthatatlan lény, aki a hóvihar-felhőkben érkezik, és elviszi azok lelkét, akikben valami gonoszság lakozik. A téma már akkor megfogott, amikor majd' másfél évtizede Kanadában éldegéltem."

- A legkülönfélébb zenekarokkal játszottatok már együtt. Az eddigi legjobb bulik?

"A legjobb egy kis szlovák koncert volt 2-300 emberrel. Tök ismeretlenként odamentünk, és olyan szinten vették a zenét, hogy bőgtünk a gyönyörtől. De iszonyat jó volt a Fates Warning és a Pain Of Salvation előtt játszani is. Az a közönség eleve nyitott, de kipróbáltuk magunkat még hardcore zenekarokkal is, és érdekes módon annak a közönségnek is bejöttünk."

- A lemezborító sem lett szimpla...

"Az egyik januári próbán tököltünk a borítóval, és épp Joe mutogatott rajzokat egy Hegedűs Tamás nevű cimborájától. Azok között volt ez is. Mind úgy éreztük, hogy nagyon ideillik. Egy csomó nótához köthető ez az álarc mögött élés, önmagad - nem - vállalása, és persze a Let It Out lemezcím is sokféleképp értelmezhető. Egyébként eleve egy fehér alapú, a kliséktől valamelyest eltávolodó borítót terveztünk. Amúgy Devin Townsend Infinity lemeze adta ehhez az ötletet, ami ugye teljesen egyszerű és fehér, mégis nagyon üt. A teljes borítónknak is ez a koncepciója: a mi arcképeink is félig-meddig grafikaként jelennek meg, ezzel is célozva arra, hogy senki sem egysíkú, mindannyiunk életének több síkja, értelme lehet."

- Sokszor nyilatkoztátok, hogy a Wendigo már nem annyira a prog metal vonalon mozog, viszont ez a borító kimondottan progos zenékhez illik.

"Igen, valóban úgy véljük, hogy ez a zene egyszerűen modern metal. Semmiképpen nem elhatárolódunk attól, inkább nyitunk egy másik közönség felé. Akinek zúzás kell, modern riffek és súly refrének, az is megtalálja a számítását, de bele is lehet borulni a dalokba, érdekességekre lehet vadászni bennük. A borító is ilyen: aki akarja, elfilózgathat a jelentésén, de lehet azt is mondani, hogy rohadó fej és maszk: az metal, ha-ha!"